Sivut

Miten kiusaamiseen pitäisi puuttua?

Edellisessä "asia" postauksessa kerroin kiusaamiskokemuksistani (klik*).
 Tässä postauksessa pohdin, että miten mielestäni kiusaamiseen pitäisi puuttua ja toivon, että tekin kertoisitte kommenteissa oman mielipiteenne asiasta. Keskityn vain koulukiusaamiseen ja siihen miten koulussa siihen pitäisi puuttua.

Tausta: vintagebackgrounds

Nykypäivinä kiusaaminen otetaan onneksi vakavasti. Ainakin ylensä. Koulut osallistuu kivakouluun ja ala-asteella jo puhutaan, että miltä kiusatusta tuntuu ja painostetaan, että kiusaaja itse on heikko. Kiusaamisesta kuitenkin paapatetaan paljon mutta, kun se tulee vastaan niin nostetaan kädet pystyyn ja yritetään keksiä mitä ihmeellisimpiä syitä olla puuttumatta siihen. Kuten minun tapauksessani sanottiin "seurataan vielä ja katsotaan sitten, että mitä tehdään". Tuollaisesta reaktiosta tulee vain olo, että ei välitetä. Kukaan ei usko, että se kiusaaminen satuttaa ja on turvaton olo.
 Ja voi armias auttakoot jos kiusaaja onkin poika. Jos poika kiusaa tyttöä tai toisin päin. "Se vain tykkää susta" tai "Se haluaa sulta huomiota". Mitä ihmettä? Okei, voihan se olla että se tykkää, mutta pitäisi siihen siltikin puuttua. Edes kertoa sille, että miten ennemmin hakisi sitä huomiota toiselta.

 En pahemmin kotona puhunut kiusaamisesta. Pidin sitä ehkä enemmän riitana, vaikka kiusaamista se oli.
Koulussa pidettiin palvereita minun kanssani ja aina se sama "viikonlopun aikana kaikki varmasti jo unohtaa tän". No eipäs unohtanutkaan vaan jatkoivat sitä silloinkin.
Jotenkin niin tyhmää, että kun oppilas uskaltautuu kertomaan tuollaisesta asiasta opettajille niin ne vain lässyttävät, että "katsotaan hetken päästä. Koita vielä jaksaa". Hmm.. niin entä se kivakoulu?

Omasta mielestäni siihen pitäisi puuttua heti. Saman päivän aikana, kun oppilas kertoo asiasta eikä vasta kuukauden päästä. Kiusaajille pitäisi pitää kunnon puhuttelu, laittaa kotia asiasta viestiä ja jos kiusaaminen jatkuu niin pitää taas puhuttelu. Ottaa kotiväki mukaan, rehtori, kivakoulutiimi yms. Jos se vielä jatkumiselta jatkuu niin väliaikaisesti sitten vaikka erottaa koulusta. Rankaista eikä vain silittää päätä ja sanoa "maijasta ei nyt tunnu kivalta"

Niinkuin aiemmin sanoin siihen pitäisi puuttua heti eikä vasta viikkojen päästä. Tuossa ajassa kiusattu voi tehdä itselleen jotain, koska ei enää tiedä mitään muutakaan keinoa lopettaa tuskaansa. Voi myös käydä niinkin, että kiusattu ottaa itse ohjat käsiinsä ja menee ja tekee kiusaajille jotain.

Tausta: vintagebackgrounds

Miten teidän mielestä kiusaamiseen pitäisi puuttua vai puututaanko siihen jo tarpeeksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. :)